Brödtema - Sirapsbröd
- 50 g smör
- 5 dl filmjölk
- 50 g färsk jäst
- 2 tsk salt
- 2 dl mörk sirap
- Ca 7 dl rågsikt
- Ca 7 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner filmjölken. Temperaturen ska ligga på ca 37° C (fingervarmt), men inte varmare än så.
Smula ner jästen i en skål och häll i smörblandningen, salt och sirap och blanda. Tillsätt mjölet och rågsikten lite i taget tills degen fortfarande är lite kladdig och knåda degen. Ha hellre lite för lite mjöl än lite för mycket. Låt degen jäsa i ca 50 min eller tills degen är nästan dubbelt så stor, under en bakduk.
Dela degen i två lika stora bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Sätt på ugnen på 200° C. Jäs under bakduk i ca 30 min, eller tills bröden är nästan dubbelt så stora.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 35 min, eller tills temperaturen på brödet är 94° C. För att undvika att bröden blir mörka kan man täcka dem med aluminiumfolie efter halva tiden i ugnen.
När bröden är klara, ta ut dem och sätt på ett galler så att de svalnar. Om man vill ha mjuk ytan, ta en bakduk över degen när de svalnar.
Hoppas att det smakar gott!