Färsk pasta med rökt lax
- ca 500 gram färsk pasta (t.ex tagliatelle)
- ca 350 gram rökt lax
- 7 st små tomater
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 dl creme fraiche
- olja eller smör
- salt och peppar


Varma mackor
Hej! Här kommer ett recept som är perfekt som mellanmål eller som tillbehör till en lätt soppa!
- 2 skivor bröd
- Smör
- 2 tsk senap
- 2 skivor skinka
- 2 skivor ost
- 1 tomat
Ta fram en smörgåsgrill och smöra bröden. Bre på senap och lägg på skivorna av skinka och ost. Skiva tomaten och lägg på skivorna på brödet. Dela mackan diagonalt och lägg i smörgåsgrillen tills de är klara.


Bakpotatis med räkröra
Hej! Nu kommer ett recept på bakpotatis som passar bra som lunch, mellanmål eller middag tillsammans med räkröra. Det går snabbast att köpa räkröran färdig i butik.
Till en portion behövs det 1 bakpotatis
Skölj potatisen i vatten och rengör den. Lägg potatisen på en tallrik som tål hög värme. Gör några hål med en provsticka i potatisen och sätt in i mikron i 8-10 minuter. Känn med provstickan om potatisen är klar.
Gör ett kryss med en kniv i potatisen. Fyll potatisen med räkröran. Sedan är den färdig att äta!
Hoppas att det smakar gott!
Snabb äggröra
Hej! Den här äggröran är riktigt god och framför allt snabb och fungerar perfekt som frukost, lunch eller mellanmål!
Till 1 person
- 2 ägg
- 1 tsk smält smör
- 2 msk grädde
- 1 krm salt
- svartpeppar
Smält smöret i mikron. Vispa smöret tillsammans med ägg, grädde, salt och peppar i en liten porslinsskål. Ställ in i mikron i ca 30 sekunder. Ta ut och rör om. Ställ in i mikron igen i ytterligare 30 sekunder och rör om. Upprepa tills äggröran har blivit krämig. Servera på en bit bröd eller ät som den är.


Mellanmålstema
Chokladmuffins
Chokladmuffins
Ca 10 st
- 120 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl socker
- 2 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
- 100 g choklad (gärna runt 60 % choklad)
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
Sätt ugnen på 200°. Hacka chokladen i bitar. Smält smöret och blanda vetemjöl, socker, bakpulver, kakao och den hackade chokladen i en skål. Häll i mjölken och ägget i smöret. Blanda smörblandningen med de torra ingredienserna. Ta fram en plåt och sätt ut muffinsformar. Häll upp smeten till 2/3 av pappersformarna. Ställ i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Hoppas att det smakar gott!
Bärmuffins
Hej! Nu kommer ett recept på bärmuffins. Man kan använda antingen färska eller frysta bär. Använder man frysta bär ska de inte vara tinade.
Ca 10 muffins
- 120 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 1½ dl socker
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl bär (färska eller frysta)
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och blanda vetemjöl, socker, bakpulver och bär i en skål. Häll i mjölken och ägget i smöret. Blanda smörblandningen med de torra ingredienserna. Ta fram en plåt och sätt ut muffinsformar. Häll upp smeten till 2/3 av pappersformarna. Ställ i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Hoppas att det smakar gott!
Kladdkakemuffins
Kladdkakemuffins
Hej! Här kommer receptet på kladdkakemuffinsen. De här är från A Piece of Cake.
16 muffins
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- ½ dl olja
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 100 g mörk choklad (ungefär 70% choklad)
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Smält smöret, häll i olja och sirap och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen och blanda ner den i smeten. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 12-15 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut ur ugnen. Låt svalna på galler och servera med lite vispad grädde och färska bär.
Hoppas att det smakar gott!


Muffins och cupcakes
After Eight kladdkaka
Den här kladdkakan är verkligen supergod! Istället för After Eight kan man använda Fazermint i smeten, men inte som topping.
Ingredienser:
- 150 g smör
- 10 stycken bitar After Eight eller Fazermint
- 2 stycken ägg
- 2.5 dl socker
- 1.5 dl vetemjöl
- 0.75 dl kakao
- ½ tsk salt
- 10 stycken bitar After Eight som topping
Gör så här:
Sätt ugnen på 175° C. Smält smöret i en kastrull och häll i After Eight-bitarna så att de också smälter. Vispa ägg och socker till en porös smet och häll i smörblandningen. Ha i mjöl, kakao och salt i smeten och rör samman.
Smöra och bröa en rund form och häll i smeten. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter, den ska vara lite lös när du tar ut den. Lägg sedan på cirka 10 stycken After Eight-bitar (här går det inte att använda Fazermint) och låt dem smälta över kakan. Ställ därefter in kakan i kylen så att den stelnar lite. Sedan kan man eventuellt pudra lite florsocker över kakan med en sil.


Brödtema - frallor
- 2 dl fingervarmt vatten
- 2 msk olja
- 3 krm salt
- 25 g jäst
- Ca 5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 250° C. Häll det fingervarma vattnet (ca 37° C, men inte över det), olja och salt i en skål och rör med en träsked. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen inte är så kletig.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 15 minuter. Ta fram en plåt och sätt på bakplåtspapper. Knåda degen på ett mjölat bord och dela in den i åtta delar och rulla dem till små bollar. Jäs bullarna i ca 15 minuter under en bakduk.
Sätt frallorna mitt i ugnen i ca 8 minuter. Ta ut frallorna och sätt dem på ett galler och låt svalna under en bakduk. Frallorna är väldigt goda med lite cheddarost på.
Hoppas att det smakar gott!
Brödtema - Filmjölkslimpa
Här kommer ett recept på ett gott filmjölkslimpa från Bonniers stora kokbok. Limpan behöver inte jäsa då det är bikarbonat i istället för jäst, så det går snabbt att göra!
1 limpa
- ½ dl vetekross
- 1 dl havregryn
- 3 dl grahamsbröd
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 4 dl filmjölk eller naturell yoghurt
- ¾ dl mörk sirap
- ½ dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200° C. Smör en 1 ½ liters avlång form med smör.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner filmjölk, sirap och lingonsylt och blanda väl. Häll ner smeten i formen. Ställ in längst ned i ugnen på ett galler i ca 55-60 minuter eller tills limpan är ca 96° C. Stjälp upp limpan på en skärbräda och låt svalna under en duk.


Brödtema - Sirapsbröd
- 50 g smör
- 5 dl filmjölk
- 50 g färsk jäst
- 2 tsk salt
- 2 dl mörk sirap
- Ca 7 dl rågsikt
- Ca 7 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner filmjölken. Temperaturen ska ligga på ca 37° C (fingervarmt), men inte varmare än så.
Smula ner jästen i en skål och häll i smörblandningen, salt och sirap och blanda. Tillsätt mjölet och rågsikten lite i taget tills degen fortfarande är lite kladdig och knåda degen. Ha hellre lite för lite mjöl än lite för mycket. Låt degen jäsa i ca 50 min eller tills degen är nästan dubbelt så stor, under en bakduk.
Dela degen i två lika stora bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Sätt på ugnen på 200° C. Jäs under bakduk i ca 30 min, eller tills bröden är nästan dubbelt så stora.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 35 min, eller tills temperaturen på brödet är 94° C. För att undvika att bröden blir mörka kan man täcka dem med aluminiumfolie efter halva tiden i ugnen.
När bröden är klara, ta ut dem och sätt på ett galler så att de svalnar. Om man vill ha mjuk ytan, ta en bakduk över degen när de svalnar.
Hoppas att det smakar gott!
Veckans tips & trick: ägg
Hej! Idag börjar vi med veckans tips & trick med att jag ska berätta hur man kokar ett ägg på bästa sätt. Ägg är väldigt nyttigt och innehåller bland annat 1/10 av den mängd protein vi behöver varje dag.
Jag brukar börja med att ta ägget ut ur kylskåpet några minuter innan jag börjar koka det eftersom det är mindre chans att det spricker när man lägger det i kokande vatten då. Koka upp vatten i en vattenkokare och lägg i ägget med en sked precis innan det börjar koka. Eller så kan man lägga det kalla ägget direkt i kastrullen i kallt vatten, då undviker man också att ägget spricker. Vattnet ska nästan precis täcka hela ägget. Börja ta tid från och med att du ser den första bubblan.
Koktider (alla koktider är beroende på äggets storlek):
- för löskokt ägg: 3-4 minuter
- för mjukkokt ägg: 5-6 minuter
- för hårdkokt ägg: 8-10 minuter
Spola ägget i kallt vatten direkt efter det är klart, det avbryter tillagningen och gör äggen mer lättskalade.
Datummärkningen på ägg gäller för rumstemperatur så äggen håller alltså längre i kylskåp än vad som står på förpackningen. För att kolla om ett ägg är gammalt lägger man det i kallt vatten. Om ägget lägger sig på botten är det färskt, om det tvärtom flyter upp till ytan är det gammalt och ska inte ätas.


Temaveckor
Hej!
Under kommande veckor kommer bloggen att ha temaveckor. Det kommer bland annat att vara tema på bröd, smoothies, efterrätter och vegetariska rätter. Nästa vecka börjar vi med bröd, så kika gärna in då!
Imorgon börjar bloggen med en annan ny sak, nämnligen veckans tips & trick! Vi startar med konsten att koka ägg och fortsätter nästa vecka med hur man får filéer från en apelsin.
/Nina