Veckans tips & trick: ägg
Hej! Idag börjar vi med veckans tips & trick med att jag ska berätta hur man kokar ett ägg på bästa sätt. Ägg är väldigt nyttigt och innehåller bland annat 1/10 av den mängd protein vi behöver varje dag.
Jag brukar börja med att ta ägget ut ur kylskåpet några minuter innan jag börjar koka det eftersom det är mindre chans att det spricker när man lägger det i kokande vatten då. Koka upp vatten i en vattenkokare och lägg i ägget med en sked precis innan det börjar koka. Eller så kan man lägga det kalla ägget direkt i kastrullen i kallt vatten, då undviker man också att ägget spricker. Vattnet ska nästan precis täcka hela ägget. Börja ta tid från och med att du ser den första bubblan.
Koktider (alla koktider är beroende på äggets storlek):
- för löskokt ägg: 3-4 minuter
- för mjukkokt ägg: 5-6 minuter
- för hårdkokt ägg: 8-10 minuter
Spola ägget i kallt vatten direkt efter det är klart, det avbryter tillagningen och gör äggen mer lättskalade.
Datummärkningen på ägg gäller för rumstemperatur så äggen håller alltså längre i kylskåp än vad som står på förpackningen. För att kolla om ett ägg är gammalt lägger man det i kallt vatten. Om ägget lägger sig på botten är det färskt, om det tvärtom flyter upp till ytan är det gammalt och ska inte ätas.

