Brödtema - frallor
- 2 dl fingervarmt vatten
- 2 msk olja
- 3 krm salt
- 25 g jäst
- Ca 5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 250° C. Häll det fingervarma vattnet (ca 37° C, men inte över det), olja och salt i en skål och rör med en träsked. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen inte är så kletig.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 15 minuter. Ta fram en plåt och sätt på bakplåtspapper. Knåda degen på ett mjölat bord och dela in den i åtta delar och rulla dem till små bollar. Jäs bullarna i ca 15 minuter under en bakduk.
Sätt frallorna mitt i ugnen i ca 8 minuter. Ta ut frallorna och sätt dem på ett galler och låt svalna under en bakduk. Frallorna är väldigt goda med lite cheddarost på.
Hoppas att det smakar gott!
Brödtema - Filmjölkslimpa
Här kommer ett recept på ett gott filmjölkslimpa från Bonniers stora kokbok. Limpan behöver inte jäsa då det är bikarbonat i istället för jäst, så det går snabbt att göra!
1 limpa
- ½ dl vetekross
- 1 dl havregryn
- 3 dl grahamsbröd
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 4 dl filmjölk eller naturell yoghurt
- ¾ dl mörk sirap
- ½ dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200° C. Smör en 1 ½ liters avlång form med smör.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner filmjölk, sirap och lingonsylt och blanda väl. Häll ner smeten i formen. Ställ in längst ned i ugnen på ett galler i ca 55-60 minuter eller tills limpan är ca 96° C. Stjälp upp limpan på en skärbräda och låt svalna under en duk.


Brödtema - Sirapsbröd
- 50 g smör
- 5 dl filmjölk
- 50 g färsk jäst
- 2 tsk salt
- 2 dl mörk sirap
- Ca 7 dl rågsikt
- Ca 7 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner filmjölken. Temperaturen ska ligga på ca 37° C (fingervarmt), men inte varmare än så.
Smula ner jästen i en skål och häll i smörblandningen, salt och sirap och blanda. Tillsätt mjölet och rågsikten lite i taget tills degen fortfarande är lite kladdig och knåda degen. Ha hellre lite för lite mjöl än lite för mycket. Låt degen jäsa i ca 50 min eller tills degen är nästan dubbelt så stor, under en bakduk.
Dela degen i två lika stora bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Sätt på ugnen på 200° C. Jäs under bakduk i ca 30 min, eller tills bröden är nästan dubbelt så stora.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 35 min, eller tills temperaturen på brödet är 94° C. För att undvika att bröden blir mörka kan man täcka dem med aluminiumfolie efter halva tiden i ugnen.
När bröden är klara, ta ut dem och sätt på ett galler så att de svalnar. Om man vill ha mjuk ytan, ta en bakduk över degen när de svalnar.
Hoppas att det smakar gott!
Veckans tips & trick: ägg
Hej! Idag börjar vi med veckans tips & trick med att jag ska berätta hur man kokar ett ägg på bästa sätt. Ägg är väldigt nyttigt och innehåller bland annat 1/10 av den mängd protein vi behöver varje dag.
Jag brukar börja med att ta ägget ut ur kylskåpet några minuter innan jag börjar koka det eftersom det är mindre chans att det spricker när man lägger det i kokande vatten då. Koka upp vatten i en vattenkokare och lägg i ägget med en sked precis innan det börjar koka. Eller så kan man lägga det kalla ägget direkt i kastrullen i kallt vatten, då undviker man också att ägget spricker. Vattnet ska nästan precis täcka hela ägget. Börja ta tid från och med att du ser den första bubblan.
Koktider (alla koktider är beroende på äggets storlek):
- för löskokt ägg: 3-4 minuter
- för mjukkokt ägg: 5-6 minuter
- för hårdkokt ägg: 8-10 minuter
Spola ägget i kallt vatten direkt efter det är klart, det avbryter tillagningen och gör äggen mer lättskalade.
Datummärkningen på ägg gäller för rumstemperatur så äggen håller alltså längre i kylskåp än vad som står på förpackningen. För att kolla om ett ägg är gammalt lägger man det i kallt vatten. Om ägget lägger sig på botten är det färskt, om det tvärtom flyter upp till ytan är det gammalt och ska inte ätas.


Temaveckor
Hej!
Under kommande veckor kommer bloggen att ha temaveckor. Det kommer bland annat att vara tema på bröd, smoothies, efterrätter och vegetariska rätter. Nästa vecka börjar vi med bröd, så kika gärna in då!
Imorgon börjar bloggen med en annan ny sak, nämnligen veckans tips & trick! Vi startar med konsten att koka ägg och fortsätter nästa vecka med hur man får filéer från en apelsin.
/Nina
Maränger
Här är ett recept på härliga maränger som du kan göra om du har några äggvitor över. Maränger är lätta att göra, men tar ganska lång tid att gräddas i ugnen. Det är väldigt viktigt att det inte är någon äggula med i äggvitorna. Om du vill kan du smälta lite choklad i ett vattenbad och hälla i smeten så blir det chokladmaränger!
Ca 50 små maränger
- 3 äggvitor
- 1 krm vinäger
- 2 dl strösocker
Sätt på ugnen på 100° C. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till ett vitt skum i en skål, så att du kan hålla skålen över huvudet utan att smeten åker ner över ditt huvud. Tillsätt vinägern och vispa i ca 1 minut. Vispa ner sockret lite i taget tills smeten blir stel.
Använd en sprits eller en sked för att klicka ut smeten på plåten i valfri storlek. Grädda i 1-1½ h i ugnen, beroende på storlek. Låt dem sedan svalna på galler. Ät med glass och chokladsås eller bara som de är!
Hoppas att det smakar gott!
Flygande Jacob
Nu kommer ett härligt recept på Flygande Jacob! Den som gillar stark smak kan ha lite mer curry i.
4 personer
- 4 kycklingfiléer
- 3 dl grädde
- 2 dl chilisås
- 2 tsk curry
- 2 bananer
- ½ dl jordnötter
- Salt
- Peppar
Ris
- 3 dl ris (helst basmatiris)
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
Tina frysta kycklingfiléer eller använd färska. Sätt på ugnen på 175 °C. Dela filéerna i två bitar (på den långa ledden) och skär bort fett och senor om det behövs. Stek kycklingen i en stekpanna så att de får lite färg, men de ska inte bli helt genomstekta. Salta och peppra filéerna samtidigt som du steker. Skiva två bananer. Lägg filéerna i en ugnssäkerform tillsammans med bananerna.
Skölj riset minst tre gånger i kallt vatten för att få bort smutspartiklar. Häll i riset och vattnet i en kastrull (helst en kastrull utan några hål i locket) och salta. Låt riset koka upp och sänk sedan ned plattan till lägsta nivå. Låt sedan stå i cirka 25 minuter eller tills riset är färdigt.
Blanda grädde, chilisås och curry och häll över kycklingen och bananerna och salta och peppra efter egen smak. Sätt in kycklingen i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt (kontrollera genom att skiva kycklingen och se om den är rosa eller inte). Servera kycklingen och riset med skivade jordnötter.
Hoppas att det smakar gott!